W styczniu 2014 grono placówek, które przystąpiły do programu Zdrowy Przedszkolak.org powiększyło się o przedszkole nr 240 im. Polskich Olimpijczyków w Warszawie.

Po weryfikacji jadłospisów i dzięki otwartości zarówno pani dyrektor, pracowników placówki jak również rodziców dzieci, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie następujących zamian w jadłospisach:

  1. wprowadzenie ciepłych śniadań na bazie naturalnych płatków i kasz oraz mleka pasteryzowanego co wiąże się z rezygnacją z gotowych płatków śniadaniowych,
  2. ograniczenie ilości wysokowydajnych wędlin na rzecz mięs pieczonych oraz past z nasion strączkowych oraz warzyw,
  3. wyeliminowanie warzyw mrożonych na rzecz świeżych,
  4. ograniczenie spożycia cukru przez dzieci. W razie konieczności zastąpienie białego cukru brązowym,
  5. wprowadzenie pieczywa razowego na zakwasie,
  6. zwiększenie ilości kasz w posiłkach.

Zmiany te rozpoczęliśmy od szkolenia personelu kuchennego z przyrządzania past z nasion strączkowych oraz warzyw.
W trakcie spotkania wraz z paniami kucharkami przygotowałiśmy 7 past do chleba, które następnie zostały ocenione przez przedszkolaków.
W trakcie wspólnego gotowania poruszyliśmy temat właściwego przygotowywania warzyw i roślin strączkowych. Panie kucharki otrzymały również skrypt z innymi przepisami.

A oto relacja zdjęciowa:

Kolejnym etapem było zorganizowanie spotkania z rodzicami, na którym przekazane zostały zasady oraz przyczyny wprowadzania zmian w menu przedszkolnym.

Share This