Grykę uważa się za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Początki jej uprawy sięgają kilku tysięcy lat wstecz. Zainteresowanie gryką wzrosło wraz ze wzrostem popularności takich egzotycznych zbóż, jak amarantus i quinoa. Nasiona gryki zawierają dużo cennego białka i stanowią podstawę kulinarną kuchni japońskiej, koreańskiej, czy włoskiej.

Jednym z produktów uprawy gryki jest makaron gryczany. Można z niego przygotować tradycyjne dania w dużo zdrowszej i oryginalnej odsłonie.

Zalety makaronu gryczanego

Gryka, choć sama w sobie nie jest zbożem, ma ziarna przypominające nasiona zbóż, w związku z tym proces wytwarzania mąki gryczanej, niezbędnej do produkcji makaronu, odbywa się podobnie, jak w przypadku ziaren żyta lub pszenicy.

Jednak przewaga makaronu gryczanego nad makaronem wytwarzanym z tradycyjnych zbóż polega na zawartości glutenu. Makaron gryczany jest produktem bezglutenowym, więc jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na nietolerancję pszennego białka, na przykład chorym na celiakię. W dodatku, produkty z gryki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza, cynku, fosforu oraz błonnika. Dieta bogata w przetwory gryczane wskazana jest również u osób, u których istnieje ryzyko cukrzycy, ponieważ gryka korzystnie wpływa na uregulowanie poziomu glukozy we krwi. Rozmaite kształty i wielkość makaronu gryczanego nie tylko urozmaicają dania i cieszą oko – ich częste spożycie zmniejsza również ryzyko chorób serca.

Sposoby przygotowania makaronu gryczanego

Makaron gryczany posiada charakterystyczny, orzechowo – ziemisty smak i brązowy kolor. Z powodu swoich oryginalnych walorów smakowych, często spożywany jest jedynie z niewielkim dodatkiem oliwy. Można go jednak z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do przygotowania rozmaitych potraw o wyrazistym smaku.

Gotowanie makaronu gryczanego ma również duże znaczenie – nie powinien być za miękki, gdyż zbyt długie gotowanie sprawi, że makaron zacznie się nieestetycznie rozpadać. Należy więc gotować makaron gryczany tak, by był al dente, czyli średnio twardy. Z reguły trwa to od 4 do 8 minut.

Bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie makaronu gryczanego są sałatki, doprawione wyrazistymi sosami. Najczęściej jednak makaron gryczany spożywa się na ciepło jako dodatek do dania głównego. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem przepłukać makaron zimną wodą, co sprawi, że makaron utrzyma swój kształt i będzie wyglądał efektownie. Niezależnie od tego, jaką formę przybierze danie z wykorzystaniem makaronu gryczanego, jego walory smakowe i właściwości prozdrowotne niewątpliwie będą dużym atutem kulinarnych wariacji.

Tło zdjęcie od foodiesfeed - pl.freepik.com